Posviackou kríža oslávi Gréckokatolícka cirkev 50. výročie založenia

26.06.2018 Prešov

Prešov 26. júna (TASR) - Posviackou kríža pri Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, na mieste, kde stál pôvodný Gréckokatolícky kňazský seminár a Vysoká bohoslovecká škola, si Gréckokatolícka cirkev na Slovensku v utorok pripomenie 50. výročie jej obnovenia.

"Je to historická udalosť pre našu cirkev. Kríž vychádza zo sínusoidy, ktorá predstavuje časy rozkvetu i utrpenia v dejinách Gréckokatolíckej cirkvi i v našich osobných dejinách spásy, a je postavený na kameni, ktorý predstavuje samého Krista, ale aj Petrovu skalu. Chce byť prejavom našej vďačnosti Bohu, našim blahoslaveným biskupom mučeníkom, všetkým kňazom, ich rodinám, rehoľníkom a rehoľným sestrám, bohoslovcom i veriacim našej cirkvi, ktorí v ťažkých rokoch zostali verní Bohu, Gréckokatolíckej cirkvi, Svätému Otcovi i svojmu svedomiu a aj vďaka ich vernosti môžeme dnes prijímať od Pána mnohé milosti," povedal prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

"Verím, že tento kríž bude pre nás a budúce generácie výrečným znakom Božej lásky a moci, ktorá sprevádza našu cirkev v každej situácii," skonštatoval Babjak.

Pred večerným posvätením kríža sa uskutoční v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Prešove ďakovná archijerejská svätá liturgia, ktorej hlavným slúžiacim a kazateľom bude prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Po nej bude nasledovať voskresná panychída za zomretých biskupov, kňazov a veriacich, ktorí sa tohto výročia nedožili. Bude ju sláviť bratislavský eparcha Peter Rusnák. Následne sa prítomní presunú k DJZ, kde je postavený kríž.

Na slávnosti sa zúčastní aj apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Giacomo Guido Ottonello, košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, ďalší biskupi a hostia.

Činnosť Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku bola po 18 rokoch obnovená na základe prijatého uznesenia vládou Československej socialistickej republiky z 13. júna 1968 o povolení Gréckokatolíckej cirkvi a vládneho nariadenia o jej hospodárskom zabezpečení.
 

Vyberte región